Praktijkondersteuner Jeugd Sanne van Denzen: "Het is oké om hulp te vragen"

Praktijkondersteuner Jeugd in huisartsenpraktijk voor jongeren met psychische problemen

Sinds april dit jaar zijn er in Vlaardingen drie praktijkondersteuners gestart die zich speciaal richten op kinderen en jongeren tot 18 jaar. Sanne van Denzen is een van deze praktijkondersteuners Jeugd en werkt onder andere voor huisartspraktijk De Wit in Medisch Centrum Hoog Lede.

Huisarts Jasper de Wit: “Het oplopen van wachtlijsten is landelijk een groot probleem. Mede door corona is de vraag naar psychologische hulp verder toegenomen. Ook onder jongeren. Vanuit de wens om jongeren dichtbij huis te kunnen helpen én om wachttijden korter te maken, ben ik heel blij met deze stap van de gemeente Vlaardingen.” Sanne van Denzen: “Het is gewoon spánnend voor een kind om naar de huisarts te gaan met klachten waar je zelf weinig van begrijpt of waar je je misschien voor schaamt. Als je vervolgens maanden moet wachten voordat je bij een psycholoog of andere specialist terecht kunt, zakt je motivatie, voel je je niet serieus genomen en moet je je ondertussen maar zien te redden. Nu is het zo dat een kind of jongere vaak binnen een paar dagen al voor een eerste gesprek bij mij kan langskomen.”

Wanneer verwijs je als huisarts door naar de Praktijkondersteuner Jeugd?

“In eerste instantie bellen ouders vaak voor een lichamelijke klacht van hun kind. Klachten als aanhoudende hoofdpijn, concentratieproblemen, lusteloosheid of extreme vermoeidheid. Soms hoor of zie ik bij een eerste consult al dat er ook andere problemen spelen. Ook komt het voor dat de assistent aan de telefoon direct al hoort dat de vraag overduidelijk voor Sanne is. Toch wil ik elke jongere altijd eerst zelf zien. Het is een belangrijk onderdeel in de vertrouwensband tussen huisarts, ouder en kind. Ook kan ik naar aanleiding van het eerste gesprek, specifieker doorverwijzen naar Sanne.”

Hoe kan een Praktijkondersteuner Jeugd jongeren helpen?

Sanne: “Ik luister naar de klachten en stel vragen. Ik stel geen diagnose. Wel kan ik bijvoorbeeld uitleggen hoe hersenen werken en met oefeningen de cirkel van negatieve gedachten proberen te doorbreken. Kinderen weer baas laten worden over hun eigen gedachten. Vaak kunnen mijn collega’s en ik in een aantal gesprekken een kind al een eind de goede richting op helpen. Soms zijn de problemen meer omvattend en complex en verwijzen we in overleg met de huisarts, door naar andere vormen van hulp. Is de wachttijd alsnog lang, dan verliezen we het kind in de tussentijd niet uit het oog.”

Hoe verklaren jullie de toename van psychische problemen bij kinderen en jongeren?

Jasper: “Ik noemde al de onzekerheid, stress en zorgen rondom corona. Die impact is groot. Voor iedereen. Maar extra als je bijvoorbeeld hypergevoelig bent, moeilijk contact maakt of niet goed over je gevoel kunt praten. Tegelijkertijd zijn het overduidelijk de sociale media die meer prikkels en angsten kunnen aanwakkeren. Dat blijf ik een zorg van deze tijd vinden. Ook ouders zijn onder de druk van het ‘perfecte plaatje’, vaker bang of onzeker over hun taak als opvoeder.”

De drie Praktijkondersteuners Jeugd zijn inmiddels een half jaar aan het werk. Zien jullie al effect?

Sanne: “Er is de afgelopen jaren al veel geïnvesteerd in ondersteuning via de wijkteams en op scholen. Door voorlichting, maatschappelijk werkers en gezinsspecialisten op scholen, rust er langzaam maar zeker minder taboe op klachten als faalangst, somberheid en onzekerheid. Het grote voordeel van onze hulp binnen de huisartsenpraktijken is dat je als ouder nóg gemakkelijker hulp en ondersteuning kunt vinden. Ik werk weliswaar vanuit Minters, maar de consulten zijn hier bij de huisarts, in een voor zowel kind als ouder vertrouwde omgeving. Bovendien is er bij ons nauwelijks wachttijd, we kunnen echt direct iets doen. Vlak voor dit interview had ik een eerste gesprek met een meisje dat ’s morgens nog met haar ouders bij Jasper op consult was. Het meisje gaf na afloop aan: ‘Het viel eigenlijk wel mee om met u te praten over dingen die ’s nachts door mijn hoofd spoken.’”

Wat willen jullie meegeven aan ouders, kinderen en jongeren?

Sanne: “Maak gebruik van dit aanbod. Geen vraag is gek. Bij zowel kinderen, jongeren als hun ouders merk ik het besef: Ik kan iets met mijn probleem, er wordt naar mij geluisterd.” Jasper: “De lange wachttijden voor specialistische jeugdhulp lossen we niet één, twee, drie op, maar Sanne en haar collega’s laten nu al zien dat we met klachten van jongeren al veel kunnen doen.”

Sanne Denzen en Jasper de Wit_ foto Maarten Roukema
Sanne van Denzen: “De huisartsenpraktijk is voor kind en ouders vaak al een vertrouwde plek. Dat maakt onze zorgverlening laagdrempelig.”

Bron: Themakrant Zorg en ondersteuning gemeente Vlaardingen.